2019: Γ' Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πνευματικός κόσμος της Ζακύνθου και δεκάδες συμπολίτες μας τίμησαν την 192η επέτειο από το θάνατο του ποιητή, Νικολάου Ούγου Φώσκολου στη μακρινή Αγγλία στις 10 Σεπτεμβρίου του 1827.

Το βράδυ της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η τρίτη διεθνής επιστημονική συνάν-τηση με θέμα “Ο Φώσκολος και οι Έλληνες” με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Γεράσιμο Ζώρα, Francesca Sensini, Μαριέττα Μινώτου και τον ιστορικό Ιωάννη Φίλανδρο. O δύο πρώτοι ανέλυσαν σημαντικές πτυχές από τη δράση του ποιητή σε σχέση με το ανατολικό ζήτημα της εποχής και τους επαναστατημένους Έλληνες και οι δύο τελευταίοι παρουσίασαν στοι-χεία από το αρχείο του ζεύγους Μινώτου και των προσπαθειών τους να αναδείξουν την ελληνική πλευρά του ποιητή κατά την διάρκεια του εορτασμού της μνήμης του, το 1927.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλιππος Συνετός μίλησε για την πορεία της διαμόρφωσης της Οικίας του ποιητή σε επισκέψιμο ιστορικό τόπο και εκ μέρους του Δ.Σ. βράβευσε τους επτά πρώτους δωρητές του υπό σύσταση Μουσείου. Πρόκειται για την κα Λένα Καρρέρ – Κριεζή, Μαρία Ρουσέα Μπάρμπα, Νίκη Γούλιαρη του Ιωάννη, Διονύση Σέρρα του Ιωάννη, Νίκο Μητσάκη του Γεωργίου, Γενναίο Χρυσικόπουλο του Κων/νου και Διονύση Σκλήβα του Αγγέλου.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος

«Η συνάντηση αυτή αποτελεί οφειλή μνήμης και τιμής απέναντι στον Ο. Φώσκολο. Οφείλουμε να αποτίσουμε απέναντι στον πολιτικό, τον ποιητή και απέναντι στον επαναστάτη Ο. Φώσκολο, ο οποίος πάντα εξυμνούσε τη Ζάκυνθο και παράλληλα αναπολούμε τις χαμένες οικουμενικές αξίες. Υπάρχει πάντα ο αγώνας για επιβίωση του ανθρώπου».

Νικήτας Αρετάκης – Δήμαρχος Ζακύνθου

«Απόψε είναι μια βραδιά στην οποία ήρθαμε όλοι μαζί για να τιμήσουμε το μεγάλο ποιητή της Ζα-κύνθου Ο. Φώσκολο. Είναι επίσης μια βραδιά στην οποία πρέπει να τιμήσουμε το Σύλλογο, ο ο-ποίος με προσπάθειες τιμά τη μνήμη του κάνοντας κάθε χρόνο αυτή την εκδήλωση. Ελπίζω πως θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και πολλοί Ζακυνθινοί θα βοηθήσουν να διατηρηθεί αυτή η προσπάθεια του συλλόγου».

Ιωάννης Φίλανδρος – Ιστορικός ερευνητής

«Η εισήγηση αναφέρθηκε στις γιορτές που έγιναν από τα 100 χρόνια από το θάνατο του Ούγκο Φώσκολου. Ήταν οι πρώτες γιορτές που έγιναν ιστορία του ελληνικού κράτους. Η ομιλία εστίασε στη συμβολή του ζεύγους Μινώτου στη διοργάνωση των γιορτών, καθώς είχαν καθοριστική πα-ρέμβαση, που τεκμηριώνεται με πολλά αρχειακά τεκμήρια. Βασική του αγωνία ήταν αφενός να παρουσιάσουν και να κάνουν γνωστό το έργο του Φώσκολο στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου να τεκμηριώσουν την ελληνικότητά του, εντάσσοντάς τον στο πολιτικό κλίμα του φιλελευθερισμού και της επαναστατικότητας της εποχής του, η οποία σχετίζεται με τον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας και της ιταλικής ενοποίησης».

Γεράσιμος Ζώρας – Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

«Ο Φώσκολο υπήρξε ένας επίδοξος αγωνιστής του 1821. Το 1824 έγραψε μια επιστολή προς έναν εκ των ταγών της επανάστασης, τον Ιωάννη Ορλάνδο, στην οποία ζητούσε να έρθει στην Ελλάδα, αφού του καλύπτονταν τα έξοδα διαβίωσης και του δίνονταν τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, για να πολεμήσει στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων. Σκόπευε μάλιστα να πουλήσει το σπίτι του στο Λονδίνο και να απεμπολήσει τα δικαιώματα που είχε ως πολίτης της Ιονίου Πολιτείας. 2-3 μέρες, πριν γράψει την επιστολή, είχε πεθάνει ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι, οπότε ίσως και από το συγκεκριμένο γεγονός να παρακινήθηκε ώστε να έρθει και ο ίδιος να πολεμήσει και να δώσει τη ζωή του για την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν το κατάφερε και έτσι το 1826 θέλησε να επιστρέψει στη γενέτειρά του. Δυστυχώς τον πρόλαβε ο θάνατος και έτσι δε γύρισε στη Ζάκυνθο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο, μακριά και από την πρώτη του πατρίδα, τη Ζάκυνθο και από τη δεύτερη, την Ιταλία».

Φίλιππος Συνετός – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Ούγκος Φώσκολος»

«Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου «Πολιτιστικός Σύλλογος Ζα-κύνθου Ουγκος Φώσκολος». Πρωτεργάτες της κίνησης αυτής ήταν ο Νίκος ο Λαλώτης και ο Διο-νύσιος Ζήβας, καθηγητής του ΕΜΠ. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας έχουν επιτευχθεί πολλά πράγματα, με το πιο σημαντικό ότι χτίστηκε το σπίτι του ποιητή όπως ήταν τότε. Αποτελεί λίκνο πολιτισμού, που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες. Επιθυμία είναι πλέον να γίνει ένα σύγχρονο Μουσείο. Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη συμπαράσταση της περιφέρειας, του δήμου και του Υπουργείου πολιτισμού. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη, γιατί ο Ο. Φώσκολος είναι μια πολύ φωτισμένη προσωπικότητα και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε πετύχει αυτούς τους μεγάλους στόχους, που έχουμε θέσει».

Μαριέττα Μινώτου – Λέκτορας Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας Ιονίου Παν/μίου

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή που είμαι εδώ κοντά σας σήμερα, σε αυτή τη διεθνή επιστημονικής εκδήλωση, που στόχο έχει να προβάλει τη ζωή και το έργο του Φώσκολο, ένα θεσμό που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό για τους συμμετέχοντες και για το κοινό. Μέσα από αρχειακό υλικό, που διατηρεί η οικ. Μινώτου παρουσιάστηκε η δράση του ζεύγους Μινώτου, οι οποίοι ως πνευματικό ζευγάρι της εποχής τους προέταξαν τη μελέτη, την έρευνα και την προβολή του Φώσκολο. Άφησαν σπουδαίο έργο για την εποχή τους μεταφράζοντας το έργο του ποιητή στα ελληνικά».

Francesca Sensini – Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας & Λογοτεχνίας του Παν/μίου Νίκαιας (Γαλλία)

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που κατάφερα να είμαι εδώ και να μιλήσω στα Ελληνικά, που ακόμα είναι υπό εκμάθηση. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να μιλήσω για τον Φώσκολο στα Ελληνικά. Ελπίζω η δραστηριότητα του συλλόγου να συνεχίσει, γιατί είναι σημαντικός ο διάλογος για τον Φώσκολο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία».