Ιστορικές Εκδηλώσεις

Η Μινώτου και οι Γιορτές του 1927

Η ζακύνθια λογία και φεμινίστρια Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου, μαθήτρια του Δε Βιάζη, ασχολήθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το έργο του Φόσκολο. Το 1921 αναγγέλλει στο περιοδικό της Εύα Νικήτρια την έκδοση της μετάφραση του μυθιστορήματος Οι τελευταίες επιστολές του Γιάκοπο ΄Ορτις, η οποία όμως εντέλει παρέμεινε ανέκδοτη και το 1927 κυκλοφόρησε τη μετάφραση των Χαρίτων. Έκτοτε αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού της έργου στον Φόσκολο, αφού στην Αναγραφή της περιέχονται πλέον των 50 δημοσιεύσεων, άρθρων και μελετών σχετικά με τον ποιητή.

Η Μινώτου πρωτοστάτησε μαζί με τον νομικό και δημοσιογράφο σύζυγό της Σπύρο Μινώτο, ως μέλος της οργανωτικής Επιτροπής, στην οργάνωση στη Ζάκυνθο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εκατονταετηρίδας (1827-1927) από τον θάνατο του Φόσκολο.

Οι εκδηλώσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 1927 με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή στην Πλατεία Σολωμού, έργο του γλύπτη Κώστα Δημητριάδη, με την παρουσία των υφυπουργών Παιδείας της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Με δαπάνες της Μινώτου (λόγω έλλειψης πίστωσης από το ελληνικό κράτος) εκδόθηκε στη συνέχεια το “Πανηγυρικό Λεύκωμα Ζακύνθου”, το οποίο περιέχει κείμενα, άρθρα και αφιερώσεις των Ελλήνων και Ιταλών λογίων της εποχής σχετικά με τον ποιητή, μεταφρασμένα ποιήματα του Φόσκολο, γενικά αρθρογραφία για την Ζάκυνθο και το ιστορικό του εορτασμού της Εκατονταετηρίδας. Το Λεύκωμα ήταν έκδοση του νεοφώτιστου τότε ζακυνθινού περιοδικού Ιόνιος Ανθολογία, το οποίο διηύθυναν το ζεύγος Μαριέττα και Σπύρος Μινώτος.

 

Εκδήλωση Πλατύφορου στην Φλωρεντία

Άξιες μνείας είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η ζακυνθινή Πολιτιστική εταιρία “ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΣ” στην Φλωρεντίας στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2007 με αφορμή την συμπλήρωση 180 ετών από τον θάνατο του ποιητή. Συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου στο Auditorium Al Duomo της Φλωρεντίας με τη συνεργασία του Centro Romantico Scientifico Letterario G.P. Vieuseux, του Ιδρύματος Romualdo del Bianco και της Opera di Santa Croce πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με εισηγητές τον ιστορικό Δημήτρη Αρβανιτάκη με θέμα “Πριν από το εθνικό κράτος: ο Ούγο Φόσκολο μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας” και τον καθηγητή Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας Arnaldo Bruni με θέμα “Η ελληνικότητα του Ούγο Φόσκολο”. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση το έργο του ζακύνθιου συνθέτη Ιάκωβου Κονιτόπουλου “Libere Carte” σε λιμπρέτο του ποιητή, με ερμηνευτές την μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, αφηγητές τον Γιώργο Φιορεντίνο και την Rosaria Lo Russo και εκτέλεση στο πιάνο από την Ανδριάνα Γιακουμέλου. Την επόμενη ημέρα η πρόεδρος του “ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΥ” με ομάδα μελών της εταιρίας σε μια ιδιαίτερη συγκινησιακή ατμόσφαιρα κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο του ποιητή στην εκκλησία της Santa Croce.