Με επιτυχία και με την παρουσία των αρχών και ενός εξαιρετικού ακροατηρίου, ολο-κληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Λόφο Στράνη, οι εργασίες της 4ης Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης που οργανώνει κάθε χρόνο ο Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος”.
Στη σκιά της προτομής του εθνικού ποιητή και κάτω από τις πλούσιες φυλλωσιές των δέντρων της περιοχής, έξι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές παρουσίασαν ισάριθμες εισηγήσεις για τη σχέση του ποιητή Νικολάου Ούγου Φώσκολου, με την επανάσταση του 1821 και τις επιρροές του έργου του σε Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: από την Ελβετία ο Maurizio Perugi, oμ. καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, από την Αθήνα η Μαρία Σγουρίδου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Μιχάλης Πασχάλης, ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την Κέρκυρα ο Bασίλης Λέτσιος, επίκ. καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου και από τη Ζάκυνθο ο Νίκιας Λούντζης, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής. Εξαιτίας ενός οικογενειακού προβλήματος δεν παρέστη ο ομ. καθηγητής του Ιονίου πανεπιστημίου Θεοδόσης Πυλαρινός. Απέστειλε όμως την ανακοίνωση του, την οποία διάβασε η Έφορος Μουσείου του Σωματείου, εκπαιδευτικός, θεατρολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πηνελόπη Αβούρη.
Το συντονισμό της εκδήλωσης, ως εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Σωματείου, είχαν η δικηγόρος Στεφανία Καπνίση και η ιστορικός Ανδριάνα Πομόνη.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Βουλευτής Διον. Ακτύπης, ο Δήμαρχος Ν. Αρετάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Αικ. Μοθωναίου ενώ παραυρέθηκαν ακόμα ο σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος.
Στη προσφώνηση του ο κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε ότι η Ζάκυνθος στηρίζει και τιμά το έργο των μεγάλων ποιητών της ιστορίας της, ενώ ο βουλευτής Διον. Ακτύπης υπογράμμισε τη συμβολή του Σωματείου “Ούγος Φώσκολος” στην μελέτη των γραμμάτων στη Ζάκυνθο και στην δημιουργία ενός νέου Μουσείου για την Πόλη της Ζακύνθου.
Τη δέσμευση της Περιφέρειας Ιόνιων νησιών να συνεχίζει να υποστηρίζει με έργα την δημιουργία του Μουσείου για τον Ούγο Φώσκολο υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Αικατερίνη Μοθωναίου, ενώ ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Δήμου για τα έργα μετατροπής τη Οικίας του ποιητή, σε Μουσείο.
Πολύ θερμό συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε η Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, κα Patrizia Falcinelli στο οποίο αφού υπογραμμίζει την επιθυμία της να επισκεφτεί στο άμεσο μέλλον τη Ζάκυνθο, καταθέτει την εκτίμηση της ότι ο Σύλλογος της Ζακύνθου θα αποτελέσει στρατηγικό εταίρο της πρεσβείας για την διάδοση του έργου του Φώσκολου.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φίλιππος Συνετός, αφού ευχαρίστησε τις αρχές για την παρουσία τους και την στήριξη τους στο έργο του σωματείου, υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ο μεν Δήμος με το Μνημόνιο Συνεργασίας του 2013, η δε Περιφέρεια με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του 2017. Κάλεσε δε τους δυο φορείς να τιμήσουν αυτές τις δεσμεύσεις, προκειμένου να ανοίξει η Οικία του ποιητή ως επισκέψιμος ιστορικός τόπος για το κοινό, από την Άνοιξη του 2022.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής και συγραφέας Μιχαήλ Πασχάλης, ο οποίος μίλησε για τι επιστολές Τσισιλιάνη προς τον Φώσκολο το 1823 και 1824 και με θέμα “Ο Φώσκολος και η Επανάσταση: Όψεις μιας παράδοξης φιλοπατρίας”
Ακολούθησαν οι ομιλίες του Maurizio Perugi, με θέμα “Η πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Διονύσιο Σολωμό” του Θεοδόση Πυλαρινού, με θέμα “H πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Κωστή Παλαμά”, της Μαρίας Σγουρίδου, με θέμα “Η πρόσληψη του έργου του Φώσκολου στον Σπύρο Δεβιάζη”, του Bασίλη Λέτσιου, με θέμα “Ugo Foscolo και Γεράσιμος Μαρκοράς, σχόλια σε δύο ποιητικά μεταφράσματα”. Τέλος ο Νίκιας Λούντζης, μίλησε με θέμα, Vasily Kapnist: Eνας Ρώσος εθνικός ποιητής από τη Ζάκυνθο.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε τους ομιλητές και το κοινό και ανανέωσε το ραντεβού με τους παρευρισκόμενους για την 5η Διεθνή Επστημονική Συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η Συνάντηση της Ζακύνθου καταγράφεται ως το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που γίνεται δια ζώσης και όχι μέσω ίντερνετ, στην μετά κορονοϊό εποχή, στην Ελλάδα.