2023. Η Ευρώπη θυμάται τον Ούγο Φώσκολο και υμνεί τη σύγχρονη Ζάκυνθο

΄Ενα όραμα που γεννήθηκε πριν από 13 χρόνια από ορισμένους θαρραλέους και σημαντικούς συμπολίτες μας και τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί σε τροχιά ολοκλήρωσης, έχει αρχίσει να συγκινεί και να ενθουσιάζει ένα μέρος της κοινής γνώμης στα πανεπιστήμια και στους πνευματικούς χώρους της Ευρώπης.

Η ανακατασκευή της Οικίας Ούγου Φώσκολου, η μετατροπή της σε επισκέψιμο ιστορικό τόπο και η ανάδειξη, μέσα από συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, του έργου του ποιητή, έχουν γίνει αντικείμενο διεθνούς πλέον προβολής, κατά τρόπο που τιμά ιδιαιτέρως την πατρίδα μας, την Ζάκυνθο.

Το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, την πρωτεύουσα του Βελγίου επισκέφθηκε αποστολή του Σωματείου "Ούγος Φώσκολος" συνοδευόμενη από φίλους και συμπατριώτες μας, για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν το πανεπιστήμιο Βρυξελλών και οι Πρεσβείες Ελλάδας και Ιταλίας.

Η αποστολή του Συλλόγου στις Βρυξέλλες έγινε με ίδια οικονομικά μέσα, χωρίς καμία ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός από μέλη του σωματείου και αρκετοί φίλοι του.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του σωματείου συμμετείχαν ο Πρόεδρος Φίλιππος Συνετός και η Ειδική Γραμματέας, Στεφανία Καπνίση.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στις Βρυξέλλες είχαν σειρά συναντήσεων με τους ‘Ελληνες Πρέσβεις Διονύσιο Καλαμβρέζο και Ιωάνη Βράϊλα, τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά, τους ευρωβουλευτές Ευάγγελο Μεϊμαράκη και ΄Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καθηγητές, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπροσώπους σωματείων και οργανώσεων στη Βελγική πρωτεύουσα.

Επιστημονική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών

Την περασμένη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Βρυξελλών (ULB), των πρεσβειών Ιταλίας και Ελλάδας στις Βρυξέλλες, του Ιταλικού μορφωτικού ινστιτούτου και επιστημονικών οργανώσεων του Βελγίου διεξήχθη στην πανεπιστημιούπολη Solbosch, επιστημονική ημερίδα στην οποία μίλησαν πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι για το έργο και τις ιδέες του ποιητή στην πιο ταραγμένη, ίσως, περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Με τίτλο "Η Ευρώπη θυμάται τον Ούγο Φώσκολο" το πανεπισ-τήμιο, οι πρεσβείες των δύο πατρίδων του ποιητή και ειδικοί ε-πιστήμονες ανέλυσαν και παρουσίασαν πτυχές του έργου του ποιητή και της ζωής του από τη Ζάκυνθο, την Ιταλία και την Ευ-ρώπη.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι:
- Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, (με γραπτό μήνυμα που αναγνώστηκε).
- Διονύσιος Καλαμβρέζος, Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βέλγιο,
- Federica Favi, Πρέσβυς της Ιταλίας στο Βέλγιο,
- Φίλιππος Συνετός, Πρόεδρος του "Πολιτιστικού Συλλόγου, Ούγος Φώσκολος",
- Δρ Αναστασία Σαμαρά- Κρίσπη, Πρόεδρος Ι. Δ. Ν. Μ. Κρίσπη, (με γραπτό μήνυμα που αναγνώστηκε).

Στη συνέχεια μίλησαν οι:
- Μαρία Σγουρίδου, Kαθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών με θέμα: Ugo Foscolo: Στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα από τη λογοτεχνική παραγωγή ενός Ιταλού ποιητή μυθιστοριογράφου και πατριώτη
- Claudio Gigante, Καθηγητής στο Université Libre de Bruxelles με θέμα: Foscolo και Διογένης
- Νικόλαος Στόγιος, Λέκτορας στο Université Libre de Bruxelles, με θέμα: Στοχασμοί για τον φωσκολιανό πατριωτισμό – Ανάμεσα στη διαχρονική μνήμη και την ιστορική συνείδηση
- Thea Rimini, Λέκτορας στο Université Libre de Bruxelles, με θέμα:: Ξαναγράφοντας τον Foscolo μέσα από εικόνες
- Μαρία Πατακιά, Ποιήτρια-Νομικός με θέμα: Ugo Foscolo: ο λόγιος/πολίτης της Ευρώπης.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Π.Σ.Ζ. "Ούγος Φώσκολος", παρουσίασε στο κοινό, τον τρόπο με τον οποίο η Ζάκυνθος τιμά, από την ημέρα του θανάτου του, το έτος 1827, έως τις μέρες μας, τον ποιητή, ως άξιο πνευματικό της τέκνο.

Μετά τις διαλέξεις ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Χαρ. Κοντονή, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης – Φεντεραλιστές και διάλογος των ομιλητών με το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και αρκετοί Ζακυνθινοί που ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες.
Συντονιστής και ψυχή της εκδήλωσης από ελληνική πλευράς, ήταν ο δραστήριος πρέσβυς της χώρας μας στην Βέλγιο, Διονύσης Καλαμβρέζος, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους πολιτικούς και πνευματικούς κύκλους της Βελγικής πρωτεύουσας.

Η Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών κύκλων στη Βελγική πρωτεύουσα και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 7 Νοεμβρί-ου, την αποστολή υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς εκθείασε τις πρωτοβουλίες και το έργο του Π.Σ.Ζ. "Ούγος Φώσκολος" και συζήτησε για πολλή ώρα, λεπτομέρειες για τα σχέδια του σωματείου ως προς την προβολή των δρασ-τηριοτήτων του και την στήριξη του νέου Μουσείου στην Πόλη μας.
Βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής κουλτούρας παρουσίασε πτυ-χές του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών αγαθών και ευχήθηκε στον πρόεδρο και τα μέλη της αντιπροσωπείας κάθε επιτυχία στους στόχους τους.

Συνάντηση με Ευρωβουλευτές

Την ίδια ημέρα η αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε με Έλληνες ευρωβουλευτές, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊ-κού Κοινοβουλίου. Την αποστολή υποδέχθηκαν ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η ευρωβουλευτής Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.
Τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και η κα Ασημακοπούλου συνεχά-ρησαν τον πρόεδρο και τα μέλη της αντιπροσωπείας μας για τις πρωτοβουλίες του να δημιουργήσουν ένα νέο μουσείο στο χώ-ρο που γεννήθηκε ο ποιητής Νικόλαος Ούγος Φώσκολος, επι-σημαίνοντας την τεράστια συμβολή που έχουν τέτοια εγχειρήματα στην ενδυνάμωση της εθνικής μας εικόνας. Υπήρξε αναφορά εκ μέρους τους στο έργο του Ευρωκοινοβουλίου για την στήριξη των θεμάτων που ενδιαφέρουν τη χώρα μας και υποσχέθηκαν να επισκεφτούν τη Ζάκυνθο και το νέο Μουσείο το συντομότερο δυνατόν.

Συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, την αντιπροσωπεία του Π.Σ.Ζ. "Ούγος Φώσκολος", υποδέχθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αν-τιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ. ο επικεφαλής πρέσβυς, Ιωάννης Βράϊλας. Ο κ. Βράϊλας ενημέρωσε τα μέλη της αποστολής για τη λειτουργία και τη δράση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε. Ε. και τις προοπτικές που διανοίγονται με τα νέα διακρατικά και περιφερειακά προγράμματα για την υποστήριξη πολιτιστικών πρωτοβουλιών στην περιφέρεια.
Ο κ. Ιωάννης Βράϊλας διαχειρίζεται θεσμικά όλα τα ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας μας στις Βρυξέλλες και αποτελεί τον πλέον αποφασιστικό κρίκο της εκπροσώπησης μας στα κορυφαία όργανα της ΕΕ. Χαίρει εκτίμησης και σεβασμού σε όλους τους κύκλους της ΕΕ. και του Ευρωκοινοβουλίου και αποτελεί μια πολύ παραγωγική μονάδα της εξωτερικής μας πολιτικής, στην ΕΕ.

Δεξίωση στην Πρεσβευτική κατοικία

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βέλγιο, Διονύσης Καλαμβρέζος έδωσε δεξίωση προς τιμή της αντιπρο-σωπείας του Συλλόγου στην Πρεσβευτική κατοικία στις Βρυξέλλες όπου αντηλλάγησαν θερμοί χαιρετισμοί, προπόσεις και δώρα.
Ο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος και η σύζυγος του, Zέτα Ντερμάρη, υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ευγένεια όλους τους καλεσμένους και δημιούργησαν την ατμόσφαιρα μιας πολύ ευχάριστης βραδιάς.
Στη δεξίωση παραυρέθηκαν η πρέσβυς της Ιταλίας στο Βέλγιο, Federica Favi, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος Γιάννης Βράϊλας, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Mark Janse, Claudio Gigante, Νικόλαος Στόγιος, Thea Rimini, η ποιήτρια και νομικός Μαρία Πατακιά, διπλωμάτες και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων στη Βελγική πρωτεύουσα.

Η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Ζ. "Ούγος Φώσκολος", επέστρεψε στην Ελλάδα την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου με την ικανοποίηση ότι συνέβαλλε αποφασιστικά στην διεύρυνση των οριζόντων του σωματείου και του έργου που επιτελεί από το έτος 2009, όταν αυτό ιδρύθηκε, έως τις μέρες μας.