2022. Η Αθήνα "υποδέχεται" τον Ούγο Φώσκολο και το νέο Μουσείο στη Ζάκυνθο

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Αθήνα υποδέχθηκε το βράδυ του Σαββάτου 28 Iανουαρίου 2023, την παρουσίαση των καλλιτεχνικών και αρχειακών συλλογών της Οικίας Φώσκολου και την προβολή του έργου και της προσωπικότητας του ζακυνθινού ποιητή Νικολάου – Ούγου Φώσκολου.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της παλιάς Βουλής με την παρουσία πλήθους κόσμου και με υψηλές εκπροσωπήσεις.

Στην εκδήλωση εκπροσώπησαν, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γεν. Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Βουλευτής και συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Παραυρέθηκαν επίσης οι πρώην υπουργοί Φώτης Κουβέλης, Τάσος Λιάσκος και Απόστολος Κράτσας, οι πρώην βουλευτές Σπύρος Γιατράς και Γιάννης Παπαδάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος. Παρόντες επίσης ήταν πολλά γνωστά ονόματα της Αθήνας από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς. Εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη χαιρέτησε ο ο Γενικός Γραμματέας Μ. Χρυσουλάκης ο οποίος εξέφρασε την συμπαράσταση της κυβέρνησης στο έργο του Συλλόγου ενώ με θερμά λόγια αναφέρθηκε στο έργο του Σωματείου και ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

Την συμπαράσταση του στο νέο Μουσείο που γεννιέται στη Ζάκυνθο εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Βασίλης Βασιλικός καθώς επίσης ο αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος ο οποίος διάβασε μήνυμα της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα. Χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Φράνκο Νέρι, ως εκπρόσωπος της Πρέσβειρας της Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην πατρίδα της.

Ολοι αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στο σπουδαίο εγχείρημα του Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος”, να αναδείξει το σπίτι του ποιητή, που μόλις πριν λίγα χρόνια ανοικοδομήθηκε, σε ένα επισκέψιμο ιστορικό τόπο και να στεγάζει σήμερα σημαντικές μουσειακές συλλογές.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Ζώρας, ο πρόεδρος του Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος” Φίλιππος Συνετός, η αντιπρόεδρος της ΄Ενωσης Ζακυνθίων Στέλλα Σαρακίνη Μετζελοπούλου, ο εκπρόσωπος της επιστημονικής επιτροπής του σωματείου, Πάνος Αμπελάς και στη συνέχεια προβλήθηκε ένα 10λεπτο ντοκυμαντέρ που επιμελήθηκε η κα Αντριάνα Πομώνη για πρώτη φορά έδειξε στο κοινό το περιεχόμενο των συλλογών από το εσωτερικό της Οικίας Φώσκολου. Η χορωδία και μαντολινάτα του Παναγιώτη Κάνδηλα άνοιξε την εκδήλωση με τρία μουσικά θέματα σε στίχους Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου.