2023. Ημερίδα στον Φ.Σ. "Παρνασσός" για την επιρροή του Ούγου Φώσκολου στη Νεοελληνική Γραμματεία

Την 1η Νοεμβρίου 2023, ο πνευματικός κόσμος της Αθήνας γνώρισε πτυχές της ζωής και του έργου του Νικολάου – Ούγου Φώσκολου, μέσα από μια εκδήλωση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά της επιστημονικής καταγραφής και αποτύπωσης. Άλλωστε, η ημερίδα ήταν ενταγμένη στις εργασίες του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που λειτουργεί ο Φ.Σ. “Παρνασσός” και στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Στο μέγαρο του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και στην εμβληματική αίθουσα “Κωστής Παλαμάς”, διεξήχθη η επιστημονική ημερίδα με θέμα: "O Oύγος Φώσκολος στη Νεοελληνική Ιστορία και Γραμματεία".

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Π.Σ.Ζ. "Ούγος Φώσκολος" και το Ίδρυμα Διεθνών Νο-μικών Μελετών Κρίσπη. Ομιλητές ήταν οι καθηγητές πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Ζώρας και Μαρία Σγουρίδου και η Δρ. Φιλοσοφίας Σοφία Μοραΐτη.

Ο κ. Γερ. Ζώρας αναφέρθηκε στην επιρροή που ασκούσε ο Φώσκολος με το έργο τους, όσο ζούσε αλλά και μετά το θάνατό του, στον Διονύσιο Σολωμό και σε άλλους νεότερους Επτανήσιους ποιητές.

Η κα Μαρία Σγουρίδου μίλησε για την πρόσληψη του έργου του Φώσκολου σε νεώτερους ποιητές από τη Ζάκυνθο και παρουσίασε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ποιητές από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας υποστήριξαν με στίχους και κείμενα τους την αναστύλωση της οικίας, στη σημερινή της μορφή, στο κέντρο της Πόλης της Ζακύνθου.

Η κα Σοφία Μωραίτη ανέδειξε λεπτομέρειες της ιδιαίτερης σχέσης που είχε οικοδομήσει ο Ιωάννης Καποδίστριας με τον Ούγο Φώσκολο μέσα από επιστολές και έγγραφα.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γραμματέας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, καθηγητής κοινωνιολογίας, Φ. Νικολόπουλος, Ο πρόεδρος του Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος” Φίλιππος Συνετός και η Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρίσπη, Αναστασία Σαμαρά.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Φ. Συνετός έκανε έκκληση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη συγγραφή του εθνικού ύμνου, να στηρίξει το αίτημα της Ζακύνθου και να τιμηθεί ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός με την ανέγερση ανδριάντα σε κεντρικό σημείο της Πόλης των Αθηνών.